dissabte, 29 de setembre del 2012

Cultura Audiovisula: La Imatge


  • Què és una imatge?
Una imatge pot ser tan una representació visual de la realitat, com una imatge creada dintre el nostre cervell. En una imatge s'hi poden trobar diferents elements (des de persones o objectes fins a paisatges). 
Una imatge també pot ser manipulada pel seu creador per visualitzar una realitat que vol ensenyar o demostrar a les persones que les les vegin o per si mateix. 
  • Com es fan les imatges?
Les imatges es poden fer de moltes maneres. Avui en dia fer una imatge és relativament senzill i existeixen molts aparells diferents amb els quals es poden crear imatges. Aquests poden ser, per exemple, càmeres de fotos o de video, movils, webcams, poden ser dibuixades o simplement poden ser imatges originades dins la nostra ment.

  • Quina funció tenen les imatges? Per què es fan?
Les imatges poden tenir diferents funcions, tot depenent del motiu pel qual se fan. Les imatges tenen la funció de representa la realitat des de un punt de vista visual. Poden també servir simplement com a record, ja que al mirar-les ens poden simbolitzar o recordar un moment agradable o desagradable ja viscut, o simplement, per donar "vida" (intentar que la persona tingui una imatge visual de alguna cosa o situació en concret) a alguna cosa, per exemple, redactada en una notícia. 

  • On són les imatges?
Avui en dia d'imatges se'n poden trobar a tot arreu. Poden estar en algun lloc on tu puguis veure-les en la realitat, per exemple, en una galeria o museu, publicades a internet, a la tele etc... Però també es poden trobar dins el teu cap en qualsevol moment dins el teu cap. Tan fàcil com desconnectar de la realitat o tancant els ulls per tenir tantes imatges com un vol.
  • Les imatges poden canviar el món?
Personalment penso que les imatges per si soles no poden canviar el món. Poden ajudar a fer-ho, però per si mateixes no. Poden ajudar a difondre un missatge o ajudi a cridar l'atenció de la gent sobre un problema important. 
  • Poden les imatges definir-nos?
Les imatges no ens poden definir. Les persones es defineixen a si mateixes. Una imatge simplement pot mostrar com es defineix una persona a si mateixa.
  • Són importants les imatges?
Les imatges són importants, ja que serveixen com a medi per preserva la realitat. Fan de memòria d'allò que el temps fa que a través de les generacions s'olvidi. Són una medi auxiliar a la memòria i des de sempre a sigut un element important per la raça humana per poder avançar cap a una societat millor.
  • Com poden ser les imatges?
Les imatges poden ser en totes les mides, colors i efectes. Pots ampliar-les, saturar-les, rotar-les etc... per poder crear tot tipus de imatges. 
  • Què podem expressar amb imatges?
A través de les imatges es poden expressar tot tipus de emocions, sensacions i moments que poden explicar o formar part d'una història.  
  • Per què poden ser perilloses?
Les imatges poden ser perilloses perquè poden crear estereotips o creences que poden afectar negativament a la societat o a un individu. Pot ser-ne un exemple el fet de que avui en dia una dona per ser "bonica" i/o "sexy" a d'estar prima i tenir molt de pit. Aixó s'ha transmés a través de les models i les seves imatges impreses en revistes, posters, en anuncis de la tele. A partir d'aquí, moltes noies s'han cregut el estereotip i inconsientment les a induïdes a malaties cròniques com anorèxia i bolímia. També ha fet que moltes dones s'arrisquin a passar per cirugies perilloses per auments de pit, liposuccions etc...

dijous, 27 de setembre del 2012

Fotografies de Helmut Newton

Per aquest exercici he triat 3 imatges d'un fotògraf que fa retrats/autoretrats. He triat Helmut Newton perquè, de tots els artistes nomenats a classe, és el que més m'ha cridat l'atenció pel seu treball i perquè les seves fotografies permeten tenir varies opinions connotatives alhora, moltes de les quals es poden imaginar en qüestió de segons. Helmut Newton va ser un dels grans fotògrafs del segle XX amb un estil únic on predominen les dones i els tacons.

Fotografia 1

Opinió denotativa: En aquesta imatge és pot veure una dona vista d'esquena en un lavabo, que sembla ser públic. La dona vista d'esquena es veu reflexada al mirall, però enlloc de mirar-se a ella mateixa, mira a la dona que està situada darrere seu, també reflexada al mirall però no vista fora. El mirall està trencat. L'imatge està feta en un pla americà.

Opinió connotativa: La imatge pot representar una dona, que pel vestit sembla de classe alta o rica, que té problemes mentals i te visions de gent que no existeix, que només pot veure ella, que la segueixen on ella i li donen consells de com fer vida o li parlen etc... El mirall trencat ajuda a reforça la idea de que el que es veu reflexat en ell no és una realitat, sinó una imatge creada pel propi cervell o per la imaginació.

Fotografia 2

Opinió denotativa: En aquesta imatge es pot veure una dona, en roba interior, sentada a una banda de un llit i que s'apunta una pistola, probablement carregada, a la boca. La imatge està feta en una pla americà.

Opinió connotativa: La imatge pot representar la història d'una dona la qual l'acaba de deixar la seva parella i se sent tant infeliç que la única solució al seu problema, abans que viure sense el seu amor, és suïcidar-se.

Fotografia 3

Opinió denotativa: En aquesta imatge es veu una dona sentada en una cadira intentant llegir i un home, vestit en americana, està darrere la seva cadira ficant-li la mà al pit. La imatge està feta en un pla americà.

Opinió connotativa: La imatge pot representar una dona, que no deu treballar perquè la feina del seu home els pot mantenir perfectament, intentant relaxar-se una estona simplement llegint però es veu interrumpida pel seu marit, que deu haver arribat a casa de treballar, i té ganes de gaudir del cos de la seva dona/parella. La dona sembla que no en té ganes i està cansada d'aquesta "rutina" o "situació".